torsdag 20 februari 2014

KURSEN - Teorin

Klockan 11 var jag i stallet och mötte upp Johanna för att få hjälp med att hämta Nasse =) Allt gick kanon och han gick på transporten, nästan på en gång. När vi lastade ut på ridskolan skrek han som en tok efter sina gamla kompisar <3 Ställde in honom i en box och fixade iordning honom inför ridningen. 

Alla deltagare gick till ridhuset och fixade med hinder, det var en långsida med en studsserie, en långsida med galoppbommar in på ett rättuppstående och sedan två oxrar på diagonalerna. Kul med studs! När vi byggt färdigt banan gick vi upp i cafeterian för lite hoppteori.

Först tog det ju givetvis trettio minuter extra med att fixa kaffe, gullet My hade ju med sig bullar!! Vissa skulle betala kursavgiften och Ingela skrev kvitton för glatta livet som ingen ändå ville ha =)

På teorin pratade vi om hästens språngkurva och ryttarens påverkan på hästen fram till hindret, hur man räknar galoppsprång och lite sånt...

HÄSTENS SPRÅNGKURVA
1. Taxera
2. Elevera
3. Accelerera
4. Baskulera 
5. Landa
När hästen taxerar så har den all fokus på hindret, den bedömer avståndet hur långt det är kvar och hur högt hindret är. Hästen länger ut halsen och huvudet för att skapa plats och hitta sin balans.
När hästen är framme vid hindret så är det dags för den att elevera. När den eleverar så lyfter den båda frambenen ifrån marken och vinklar in och trycker ifrån med bakbenen. 
När den sen ska accelerera så använder den kraften som den "samlat" upp i bakbenen när den eleverade. Den vinklar in frambenen och använder sin frambens teknik och är i sin "flygar-position" över hindret.
När hästen baskulerar så vänder den runt och öppnar upp. Den är nu högst upp i språnget och måste sträcka ut bakbenen. Hästarna baskulerar olika bra, de hästar med bra bakben baskulerar bättre eftersom de vänder ut och in bättre på bakbenen och hoppar med bättre ryggverksamhet.
När den sen är dags för landning så landar hästen alltid på ett framben. Skulle den landa på båda frambenen skulle det ta tvärstopp, det skulle låsa sig och man skulle gå omkull. Efter det sätter den in bakbenen under sig för att hitta balansen igen.



Gruppen tyckte mest att det var svårt att komma ihåg orden... Förutom "landning" förstås! =) Vi pratade även om målbilder och vad man skall tänka på vid hoppningen, även att vilken energi man har inverkar på hur ridningen går. Något jag tycker är jättekul är att alla känner varandras hästar, inklusive ridläraren, och att man då kan diskutera och fråga om sin enskilda häst. Varför den gör si, varför den gör så och så vidare... 

Jag som är lite hopprädd och endast fokuserar på att komma över och sitta kvar, har en annorlunda teknik vad gäller målbilden. Vissa tänker på sina barn, andra på glass, men inte jag..!

MIN MÅLBILD!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar